Functies van verschillende darmen

doorArie

Functies van verschillende darmen

Omdat ziektes zich snel via de darmen melden

We leven in een moderne en misschien wel zeer steriele tijd. Dat betekent dat ons immuunsysteem niet meer tegen alles bestand is. Ziektes kunnen dus vrij eenvoudig om zich heen grijpen. Zo is de coronapandemie misschien ook wel te wijten aan een gebrek aan hygiƫne. Nu is dit niet een virus dat zich in de darmen nestelt, maar meer in luchtwegen. Dat neemt niet weg dat een virus zich eenvoudig kan verspreiden als we onze handen niet goed wassen of de ruimte om ons heen schoon houden. Alles goed schoonhouden is sowieso het beste voor ons allemaal. Stel je voor dat ook onze darmen last krijgen van virussen. Daarom is het wel handig om te weten welke functies onze verschillende darmen hebben.

Spijsvertering

Iedere hap eten die we tot ons nemen, legt bijna tien meter af door je spijsverteringskanaal voordat het in de wc belandt. Je darmen doen in de tussentijd dan ook heel veel werk. Daar wordt voedsel verteerd en omgezet in energie en nuttige bouwstoffen voor een optimale werking van het lichaam. De darmen vormen bovendien een belangrijk deel van het immuunsysteem en beschermen tegen ziekte. Ook zijn ze een waardevolle adviseur van ons brein en ze hebben daarmee zelfs invloed op gevoelens.

Darmen met darmflora

De laatste jaren leren we steeds meer over onze darmflora. Samen met de darmen vormen deze honderden soorten darmbewoners een wonderlijke voedselfabriek. Je darmflora helpt voedsel te verteren en ons gezond te houden. Ze hebben verrassend veel invloed op lichaam en geest. Ieder mens draagt zo’n honderd biljoen darmbacteriĆ«n met zich mee. Je darmflora lijkt wel een orgaan op zich, net zoals onze hersenen of lever. En iedere darmflora is uniek, net als een vingerafdruk. De samenstelling van darmflora in je darmen wordt bepaald door je algehele gezondheid, medicijngebruik, genetische aanleg en voeding. Het voert hier te ver om uitgebreid te vertellen over de vele functies van verschillende darmen in ons lichaam. Dat zijn veel betere websites voor. We adviseren je om daar eens een kijkje te nemen.

Klik hier voor andere interessante blogs

Over de auteur

Arie administrator

Geef een reactie