Onderhoudstips voor Belgisch natuursteen

doorArie

Onderhoudstips voor Belgisch natuursteen

Goed onderhoud van uw vloer van Belgisch natuursteen

Belgisch hardsteen is tegenwoordig een erg populaire vloersoort. Heeft u ook zo’n mooie natuursteen vloer? Dan wilt u hem natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden! Dat doet u onder andere met het juiste onderhoud. Daarom geven we in dit blog enkele handige onderhoudstips voor Belgisch natuursteen.

Kenmerken van Belgisch natuursteen

Belgisch hardsteen heeft een erg uniek uiterlijk. Dat komt doordat er fossielen, grillige witte strepen (ook wel aders genoemd) en bijna rechte witte strepen (spieren) in te zien zijn. Ook vindt u in Belgisch hardsteen koolstofconcentraties (brand) en aparte kleurverschillen tegenkomen. Omdat Belgisch natuursteen een kalkhoudend type steen met een open structuur is, is het gevoelig voor vlekken. Ook is de steen relatief zacht waardoor krassen kunnen ontstaan. Hoewel voor veel liefhebbers dit doorleefde uiterlijk een voordeel is, is het wel belangrijk om het goed te onderhouden zodat u ook echt lang plezier heeft van uw vloer.

De tegels zelf schoonmaken

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om de vloer zelf goed schoon te houden. Dat doet u door de vloer vrij te houden van zand en ander vuil dat voor krassen kan zorgen. Regelmatig stofzuigen of vegen is dus een must. Ook is het belangrijk om vocht snel te verwijderen van de vloer om vlekken te voorkomen. Het onderhoud van Belgisch hardsteen kan over het algemeen gedaan worden met water en een zachte spons of microvezeldoek. Gebruik geen schuurspons! Krijgt u de vloer met alleen water niet schoon? Gebruik dan een reinigingsmiddel die speciaal bedoeld is voor natuursteen. Gebruik nooit azijn, groene zeep, glansmiddelen, bleek of kalkreiniger voor het onderhoud van Belgisch natuursteen.

Onderhoud van Belgisch natuursteen met kristallisatie

Wanneer u uw Belgisch natuursteen echt in goede conditie wilt brengen en houden, of wanneer er sprake is van vlekken, doffe plekken of loop slijtage, kunt u het onderhoud van Belgisch natuursteen door een specialist laten uitvoeren. Die kan de vloer kristalliseren. Dit is een unieke Spaanse methode waarbij kristallen volledig in de steen trekken. Hierdoor is de vloer mooi glanzend en is het natuursteen bestand tegen vocht en vuil door de verharding van de kristallen. Dat maakt het schoonmaken nog makkelijker!

Meer tips over schoonmaken? Houd onze blog in de gaten!

Over de auteur

Arie administrator

Geef een reactie