Waarom is het reinigen van zonnepanelen zo belangrijk?

doorArie

Waarom is het reinigen van zonnepanelen zo belangrijk?

Redenen om uw zonnepanelen regelmatig te reinigen

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om zonnepanelen te laten installeren. Dat is ook niet zo gek, er zitten namelijk een heleboel voordelen verbonden aan het hebben van zonnepanelen. Wist u echter dat het ook heel belangrijk is om uw zonnepanelen te reinigen? In dit blog vertellen we u daar alles over.

Waarom moet u uw zonnepanelen reinigen?

Uw zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. Ze zijn gemaakt van een materiaal dat alleen stroom geleidt wanneer er licht op valt. Een omvormer zet de stroom vervolgens om in wisselstroom. Wanneer uw zonnepanelen echter vervuild raken, kunnen ze minder zonlicht opvangen. Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat uw zonnepanelen minder stroom opleveren. Zand, stuifmeel, bladeren en vogelpoep kunnen ervoor zorgen dat uw zonnepanelen minder licht kunnen opvangen. Sommige mensen denken dat een flinke regenbui er ook wel voor zorgt dat hun zonnepanelen weer schoon worden. Helaas kan een regenbui het ergste vuil niet weghalen. U kunt uw zonnepanelen het best reinigen aan het begin van de lente, omdat ze in de maanden erna extra veel op zullen brengen vanwege de vele zonuren.

Uw zonnepanelen reinigen

Het reinigen van uw zonnepanelen kan een gevaarlijk klusje zijn wanneer deze op een moeilijk bereikbare plek bevestigd zitten. Daarom zouden we u adviseren om een professional in te schakelen die is getraind in het schoonmaken van zonnepanelen. Wilt u het toch graag zelf proberen? Gebruik dan onze tips:

  • Controleer uw zonnepanelen regelmatig, u kunt dan vanaf de grond kijken of er stof, vuil of vlekken op zitten
  • Gaat u zelf het dak op? Zorg dan voor valbeveiliging
  • Reinig uw zonnepanelen op een bewolkte dag, zodat uw schoonmaak water niet opdroogt met vlekken
  • Verwijder eerst droog vuil zoals bladeren voordat u de zonnepanelen voorzichtig nat afneemt met ontkalkt water
  • Laat de zonnepanelen vervolgens aan de lucht drogen

Meer weten?

Wilt u graag meer weten over het reinigen van zonnepanelen, of heeft u een andere vraag over schoonmaken? Neem dan gerust contact met ons op via het formulier hier op de site. Wij beantwoorden graag al uw vragen.

Over de auteur

Arie administrator

Geef een reactie